Styczeń 15, 2025, 21:12:10
VWPolo Klub

Autor Wątek: Polo 6n umarlak  (Przeczytany 790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Grudzień 18, 2023, 19:13:21
Przeczytany 790 razy

kamil22051

Witam, mam drugą połówkę 6N 1.4 60 koni aex, w pierwszej połówce miałem taki sam problem jak w drugiej, w drugiej polówce czyli w mojej obecnej miałem wiecznie problem z wilgotnymi dniami, deszczowymi dniami, ewentualnie z wjazdem z dużą prędkością w kałużę, do sedna; polóweczka moja stała ileś tam dni na polu, objaw mokrego dnia był taki że przerywała zapłon, szarpała, nie chciała odpalić, któregoś dnia wsiadłem do polóweczki ledwo co odpaliłem, miała problem wkręcić się na obroty czyli była   mokra. Poczekałem jakieś 5 minut na wolnych obrotach po czym wybrałem się w podróż. Jazde tym autem miałem opanowaną, bo jak przerywała to wiedziałem żeby spuścić nogę z gazu, bo tak jakby wyprzedzanie zapłonu i dawało po dupie jak była mokra, czyli szarpała tylko jakby pedał bardziej wciśnięty ale dwa jak ją kulałeś jak była zimna to jakoś szła, ale jak pochodziła godzinkę dwie, gdzieś jakby ta wilgot uciekła, to wtedy chodziła normalnie. Ważne dla niej była systematyka żeby gdzieś coś wilgoci nie dostała.

I będąc na tej podróży miałem do pokonania lekkie wzniesienie, i wciskając pedał gazu, po kaszlała, po kaszlała i zgasła.

Nie udało mi się jej odpalić musiałem holować się pod dom. Jakieś trzy miesiące powstała pod blokiem teraz mam chwilę żeby nią naprawić. Na początku nie interesowałem się czy jest połączenie z komputerem i zacząłem szukać bez podłączenia do komputera i znalazłem że czujnik halla ma napięcie 2,5 v na wymagane co najmniej 9, przegrzebując przewody znalazłem że idzie przewód z czujnika hala właśnie do komputera który podaję to napięcie. Po podpięciu komputera pod samochód łączy się z licznikiem i immobilizerem ale już bezpośrednio z modułem silnik nie. Byłem dzisiaj kupić inny komputer do tego auta też nie załatwiło to sprawy w dalszym ciągu na czujnik halla wychodzi 2,5 v i w dalszym ciągu nie ma połączenia z komputerem.

Pytanie do was czy ma ktoś rozpiskę pinów co za co odpowiada przy komputerze

Gdzie ewentualnie szukać problemu

Samochód to polo 6N 1.4 60 koni aex benzyna 97 rok, pozdrawiam

Grudzień 18, 2023, 23:08:57
Odpowiedź #1

Kaki®

Administrator
Ja bym sie 'halem' tak nie przejmował, jaby był 'padnięty', to w ogóle by samochód nie chodził. Prędzej bym kierował się w cewke i przewody. Jeżeli jest problem z wilgocią, to ewidentnie gdzies wiązka szwankuje.

Jeżeli chodzi o schematy, to spróbuj TUTAJ