VW Polo Klub Polska

Forum największego polskiego Klubu VW Polo
Ogłoszenie

Witamy!
Jeśli jesteś NOWY na forum, w pierwszej kolejności zapoznaj się z TYM tematem>>>KLIKNIJ<<<


Zapoznanie się z REGULAMINEM pomoże Ci w bezproblemowym użytkowaniu Forum

Teraz jest niedziela, 23 listopada 2014, 10:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 846 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: SWAP SILNIKA DO 6N
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2009, 13:00 
Spamer
Avatar użytkownika
Pochwały: 5

Dołączył(a): piątek, 14 listopada 2008, 13:49
Posty: 4935
Lokalizacja: Gród Kraka
Imię: Michał
Polo: 6n leichtwagen
Płeć: Mężczyzna
Palozz napisał(a):
Skfarek bedziesz na spocie w Na Bora w przyszłą niedziele? Sam startowałem w KJS'ach jako pilot i chetnie bym obejrzał twoją rajdówke.


[OT] Chętnie się spotkam, choć ciężko mi obiecać, ze względu na małe dziecko w domu :grin: A narazie możesz obczaić zmiany w moim wątku, link w podpisie, komentarze pozytywne i nie mile widziane :grin: [OT]

_________________
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane: 101,5 HP, 151,9 NM
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: http://www.autoczesci.sklep.pl
Naklejki: http://sick-stickers.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: SWAP- Z AER 1.0 NA ?? 1.4... OD 6N !! WAZNE TYLKO 100% ODP!
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2009, 15:42 
Nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 7 listopada 2009, 23:55
Posty: 7
Polo: 6n
Witam!
Jak w poprzednim poscie pisalem, silnik sie niestety zatarl poczciwy kolizyjny aer... ;/.
Na szrocie u mnie w miescie mam okazje kupic KOMPLETNY nawet ze skrzynia silnik od polo 6n, nie znam symbolu(nie ma mozliwosci sprawdzic), wiem tylko ze jest to 1.4 benzyna.
Mechanior moj nie wie czy pasuje, musi przymierzyc, a nie ma takiej mozliwosci.
Chcialbym aby wypowiedzialy sie osoby w 100 % pewne, gdyz nie stac mnie na pomylke !!- czy takowy 1.4 zastapi i bedzie pasowal w budzie za moj 1.0 aer, jak sprawa z komputerem? (dodam, ze 1.0 chodzi na gaz :) )


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP- Z AER 1.0 NA ?? 1.4... OD 6N !! WAZNE TYLKO 100% ODP!
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2009, 15:46 
Naczelny sprzedawca Teili
Avatar użytkownika
Pochwały: 30

Dołączył(a): czwartek, 13 listopada 2008, 20:10
Posty: 5316
Lokalizacja: RJA
Imię: PaVWeł
Polo: 6n2
Płeć: Mężczyzna
igi59
jesli chcesz robic swapa z 1.0 na 1.4 - prawdopodobnie to bedzie 1.4 AEX to przede wszystkim:
- jesli masz w komplecie skrzynie biegów to sprawdź czy jest ona na wybierak czy linki - jesli wczesniej miales na wybierak a ta jest na linki to musisz zmienic mechanizm zmiany biegów na taki jaki ma nowa skrzynia
- komputer musisz miec z tego 1.4 i najlepiej do niego pastylke z kluczyka i puszke immo - chyba ze ktos ci rozkoduje
- nastepnie pasowaloby tez zmienic wiazke ktora idzie od puszki bezpieczników do kompa i po czujnikach na motorze

Mocowania wszystkie pasuja P&P - jesli masz kompletny motor to o pompach, alternatorach itp nie bd juz wspominał

_________________
tel. 723 DZIEWIĘĆ 14 154


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP- Z AER 1.0 NA ?? 1.4... OD 6N !! WAZNE TYLKO 100% ODP!
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2009, 15:48 
Swój

Dołączył(a): czwartek, 26 marca 2009, 15:31
Posty: 922
Polo: 6n
paffcio jeszcze raz mi się wrypiesz w moje wypracowanie to sie nie polubimy :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP- Z AER 1.0 NA ?? 1.4... OD 6N !! WAZNE TYLKO 100% ODP!
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2009, 16:14 
Nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 7 listopada 2009, 23:55
Posty: 7
Polo: 6n
To niestety nie ma szans, bylby ktos w stanie znalesc jakis dobry i z zaufaneg miesca silnik na allegro, ma ktos jakis pomysl na naprawde zatartego silnika ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP- Z AER 1.0 NA ?? 1.4... OD 6N !! WAZNE TYLKO 100% ODP!
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2009, 16:27 
Naczelny sprzedawca Teili
Avatar użytkownika
Pochwały: 30

Dołączył(a): czwartek, 13 listopada 2008, 20:10
Posty: 5316
Lokalizacja: RJA
Imię: PaVWeł
Polo: 6n2
Płeć: Mężczyzna
igi59
jaki silnik chccesz ? :] 1.4 AEX 130k przebiegu jeszcze w aucie siedzi ;]

Mam cały komplet mozesz wpadac sie przejechac i sprawdzic :)

_________________
tel. 723 DZIEWIĘĆ 14 154


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP- Z AER 1.0 NA ?? 1.4... OD 6N !! WAZNE TYLKO 100% ODP!
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 11:38 
Nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 14 kwietnia 2009, 16:55
Posty: 9
Lokalizacja: zabrze
Polo: arosa 1,4
Płeć: Mężczyzna
W poniedziałek robie własnie taką przekładke tylko że w seacie arosie, wymieniam własnie zatartego AER na AEX-a po oględzinach i przekopaniu neta silnik wchłodzi na starą skrzynie, komputer pozostaje ten z 1,0 po numerach mozna powiedzieć że są to te same kompy. Dam ci znac jak to poszło u mnie bo też musze przekładac gaz
Wesołych świąt


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: zamiana na inny silnik
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 12:36 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 10:02
Posty: 14
Lokalizacja: Nowa Sarzyna
Polo: 6n AKV 1.4 8v 1998
Płeć: Mężczyzna
mam pytanie chciałbym za sponsorować mojemu polo inny silnik mam 1.4 8v akv a chciałbym wpakować 1,6 silnik aft i teraz pytanie czy skrzynia by pozostała taka jaka jest i komputer czy coś by trza było jeszcze wymienić poradźcie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP- Z AER 1.0 NA ?? 1.4... OD 6N !! WAZNE TYLKO 100% ODP!
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 13:10 
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 15 listopada 2008, 15:20
Posty: 155
Lokalizacja: Kluczkowice/Lublin
Polo: 6N
Płeć: Mężczyzna
Kompa musisz przełożyć bo sa inne mapy paliwa i bedzie miał za mało paliwa


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: zamiana na inny silnik
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 13:13 
Swój

Dołączył(a): czwartek, 26 marca 2009, 15:31
Posty: 922
Polo: 6n
a chce ci się dlubać ??
nie prościej wsadzić jakiś silnik który pasuje bez rzeźby. np AFH


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: zamiana na inny silnik
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 23:42 
Spamer
Avatar użytkownika
Pochwały: 5

Dołączył(a): piątek, 14 listopada 2008, 13:49
Posty: 4935
Lokalizacja: Gród Kraka
Imię: Michał
Polo: 6n leichtwagen
Płeć: Mężczyzna
albo 1.6 AEE :grin:

kolekcjoner79 bez urazy ale mogłeś się podpiąć pod czyjś topic na temat swapa jest ich xxx i co tydzień pojawia się nowy :)

_________________
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane: 101,5 HP, 151,9 NM
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: http://www.autoczesci.sklep.pl
Naklejki: http://sick-stickers.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP- Z AER 1.0 NA ?? 1.4... OD 6N !! WAZNE TYLKO 100% ODP!
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 23:46 
Spamer
Avatar użytkownika
Pochwały: 5

Dołączył(a): piątek, 14 listopada 2008, 13:49
Posty: 4935
Lokalizacja: Gród Kraka
Imię: Michał
Polo: 6n leichtwagen
Płeć: Mężczyzna
AEX to wielopunkt? A AER jednopunkt? Jak tak to czeka cię zmiana pompy paliwa jeszcze bo te z jednopunktu dają niższe ciśnienie paliwa.

_________________
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane: 101,5 HP, 151,9 NM
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: http://www.autoczesci.sklep.pl
Naklejki: http://sick-stickers.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP- Z AER 1.0 NA ?? 1.4... OD 6N !! WAZNE TYLKO 100% ODP!
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2009, 09:38 
Swój
Avatar użytkownika
Pochwały: 24

Dołączył(a): czwartek, 13 listopada 2008, 20:04
Posty: 844
Lokalizacja: Gniezno
Imię: Michał
Polo: 6N 1.6 AEA 94r
Płeć: Mężczyzna
Skafarek AEX i AER to są wielopunkty. W polo 6n montowane były tylko trzy jenopunkty AEV(1.0),ADX(1.3) i AEA(1.6).

_________________
Moje polo viewtopic.php?f=77&t=46450


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP- Z AER 1.0 NA ?? 1.4... OD 6N !! WAZNE TYLKO 100% ODP!
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2009, 09:55 
Nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 7 listopada 2009, 23:55
Posty: 7
Polo: 6n
1.4 komputer itp bezsensu, poczekac na odp kolegi od arosy i moze jutro go sprzedam znajomemu a jak nie to bede szukal silnika :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP SILNIKA DO 6N
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2009, 15:38 
Raczkujący

Dołączył(a): niedziela, 27 grudnia 2009, 00:00
Posty: 81
Lokalizacja: Jaworzno
Polo: 6N AEX LC6P
Płeć: Mężczyzna
jakiś miesiąc temu pojechałem na warsztat (brzęczenie w silniku i świecąca kontrolka od ciśnienia oleju po rozgrzaniu). Mechanik powiedział mi że praktycznie nie ma ciśnienia na silniku jakie powinno być i prawdopodobnie walnięte są panewki. Póki co chodzi dobrze na gęstszym oleju ale tak czy inaczej czeka mnie naprawa no i właśnie zaproponował mi żeby jak coś to lepiej wymienić silnik najlepiej na ten sam (1.4 AEX). I tak czytając ten wątek nachodzi mnie myśl czy by nie wsadzić np 1.6 AEE skoro to bliźniaki a zawsze przyjemniej mieć te 15 kucy więcej;) i w zasadzie to pytanie do Skfarka czy faktycznie trzeba przekładać cały osprzęt i jeśli tak to co konkretnie?

_________________
Mój wózek: viewtopic.php?f=29&t=14418&p=120096#p120096

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP SILNIKA DO 6N
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2009, 22:03 
Fanatyk
Avatar użytkownika
Pochwały: 5

Dołączył(a): piątek, 21 listopada 2008, 21:02
Posty: 2096
Lokalizacja: KrakóVW
Imię: Krystian
Polo: 6N AEX LC9Z
Płeć: Mężczyzna
Jak juz przy SWAPach jestesmy, to orientuje sie ktos moze jak jest z przekladka ABFa z ibizy cupra?
Czy trzeba rzezbic w podluznicach i czy polosi podejda?

_________________
Obrazek
LUGPolo na forum | Moje klocki LEGO :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP SILNIKA DO 6N
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2009, 08:30 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 10:02
Posty: 14
Lokalizacja: Nowa Sarzyna
Polo: 6n AKV 1.4 8v 1998
Płeć: Mężczyzna
witam mam pytanie lecz prosiłbym o proste wytłumaczenie chciałbym sobie wymienić inny silnik padło na 1.6 aft odradzono a poradzono mi silnik AFH 1.4 oraz 1.6 AEE i teraz jeżeli chciał bym wybrać ten pierwszy czyli AFH to co musiał bym powymieniać proszę o odpowiedz


Ostatnio edytowano sobota, 2 stycznia 2010, 13:57 przez kolekcjoner79, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP SILNIKA DO 6N
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2009, 12:11 
Mały interesant
Avatar użytkownika
Pochwały: 1

Dołączył(a): piątek, 14 listopada 2008, 09:58
Posty: 316
Lokalizacja: Żary - okolice
Polo: 2 x 6N z hiszpanii
Płeć: Mężczyzna
pawłov swap na 1.6 AEE nie jest żadnym problemem ponieważ silniki są jak to mówią plug&play osprzęt pozostaje ten sam choć nie dam głowy za kompa ;-)
Co do silnika 1.6 8V AFT (tak, to jest 8) miałem okazję się tym przejechać i wcale rewelacji z tego nie ma. Niby 100 parę KM ale całkiem inaczej rozłożony moment i z tego co "ludzie mówią" utrzymanie AEE wychodzi jednak taniej :grin:

_________________
Obrazek

Cordoba SX


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP SILNIKA DO 6N
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2009, 15:47 
Spamer
Avatar użytkownika
Pochwały: 5

Dołączył(a): piątek, 14 listopada 2008, 13:49
Posty: 4935
Lokalizacja: Gród Kraka
Imię: Michał
Polo: 6n leichtwagen
Płeć: Mężczyzna
AEA i ADX mają dokładnie taki sam osprzęt oprócz kompa i wydechu, u mnie AEA bangla na gratach (rozrusznik, alternator, nawet kolektor wydechowy choć trochę inny) z ADXa. Skryznia może zostac stara - będzi eco najwyżej krótsza.

_________________
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane: 101,5 HP, 151,9 NM
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: http://www.autoczesci.sklep.pl
Naklejki: http://sick-stickers.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SWAP- Z AER 1.0 NA ?? 1.4... OD 6N !! WAZNE TYLKO 100% ODP!
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2009, 17:27 
Nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 14 kwietnia 2009, 16:55
Posty: 9
Lokalizacja: zabrze
Polo: arosa 1,4
Płeć: Mężczyzna
Silnik przełożony aroska jeździ na kompie od 1,0, :grin: pozostało jutro zrobić adaptacje przepustnicy bo wolne obroty wariują (na gazie ok), wszystko pasuje p&p. Chętnie odpowiem na pytania jeśli macie. Koszt swapu ok 1000 silnik + olej, płyn razem ok 1300zł, ale mam do sprzedania cześci z aexa alternator, łapa pod klime i pompe wspomagania, sprężarke klimy wszystkie śruby pod łape. Robiłem to 1 raz i dałem rade zrobić, czas przeszczepu 8 godzin, robiliśmy w trzech nikt nie był mechanikiem. pozdrawiam


edit. Po adaptacji wszystko ok. auto jeździ na kompie od aer-a przyspieszenie, predkośc max jest osiągana bezproblemowo, nie ma żadnego szarpania,dławienia itp.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 846 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL