VW Polo Klub Polska

Forum największego polskiego Klubu VW Polo
Ogłoszenie

Witamy!
Jeśli jesteś NOWY na forum, w pierwszej kolejności zapoznaj się z TYM tematem>>>KLIKNIJ<<<


Zapoznanie się z REGULAMINEM pomoże Ci w bezproblemowym użytkowaniu Forum

Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2014, 11:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [86c 2f] Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2011, 23:22 
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 marca 2010, 13:50
Posty: 144
Lokalizacja: Stalowa Wola
Polo: 86c2f
Płeć: Mężczyzna
Nie mam ładowania w Polo. Padniety alternator? Regulator napiecia ze szczotkami wymianilem okolo roku temu. Wtedy mialem ten sam problem. Czy moga byc jakies inne tego przyczyny? Stalo sie to mniej wiecej po tym kiedy mialem problemy z odpaleniem auta na LPG i dosc dlugo, kilka razy krecilem rozrusznikiem.


Ostatnio edytowano sobota, 11 sierpnia 2012, 18:53 przez Ralph, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2011, 07:22 
Fanatyk
Avatar użytkownika
Pochwały: 13

Dołączył(a): środa, 5 sierpnia 2009, 09:56
Posty: 2222
Lokalizacja: TczeVW, Malbork
Imię: Rafał
Polo: 86C2F 1.3 3F 78ps
Płeć: Mężczyzna
Pierwsze co regulator pod lupe i wszystkie styki , ale może być że się diody skonczyły w altku.

_________________
Obrazek
Moja Taczka http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=19154
Zajrzyj;) http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 20#p256420
Kliknij Pomógł jeżeli uważasz że pomogłem :P


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2011, 09:13 
Mały interesant
Avatar użytkownika
Pochwały: 1

Dołączył(a): środa, 7 lipca 2010, 11:26
Posty: 354
Lokalizacja: okolice lublina
Polo: Leon TDI
Płeć: Mężczyzna
podepne sie pod temat. duzo zabawy z wymiana lozyska w altku ??

_________________
renault19 chamade>peugeot306>polo>leon>golf - nigdy wiecej francuza :D
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2011, 09:20 
Raczkujący

Dołączył(a): niedziela, 1 maja 2011, 11:26
Posty: 32
Lokalizacja: Sompolno
Imię: Tomasz
Polo: N6
Płeć: Mężczyzna
Witam szczotki nie powinny się tak szybko skończyć regulator raczej też no chyba że jakaś podróba moim zdaniem to mostek lub komutator jeżeli łożysko się posypie ładowanka też brak ja bym go sprawdził u elektryka bo tak na ślepo to szkoda kasy ładować bo i tak może nie działać.

_________________
Ludwik


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2011, 09:21 
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 marca 2010, 13:50
Posty: 144
Lokalizacja: Stalowa Wola
Polo: 86c2f
Płeć: Mężczyzna
Kurde ten regulator masakrycznie trudno jest mi odkrecic ;P Przeszkadza filtr oleju + wyrobione sruby. Jakos to trzeba bedzie sprawdzic. Moze byc cos jeszcze nie halo?

Aha, jeszcze jedno. Kiedy auto odpale silnik nie gasnie, czyli alternator w dobrym stanie? A brak jest ladowania, czyli regulator padl? Dobrze rozumiem?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2011, 10:27 
Fanatyk
Avatar użytkownika
Pochwały: 13

Dołączył(a): środa, 5 sierpnia 2009, 09:56
Posty: 2222
Lokalizacja: TczeVW, Malbork
Imię: Rafał
Polo: 86C2F 1.3 3F 78ps
Płeć: Mężczyzna
Może być że regulator padł, pożycz od kogoś i podmień a będzie wiadomo czy to regulator.

_________________
Obrazek
Moja Taczka http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=19154
Zajrzyj;) http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 20#p256420
Kliknij Pomógł jeżeli uważasz że pomogłem :P


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2011, 10:37 
Zainteresowany
Avatar użytkownika
Pochwały: 5

Dołączył(a): sobota, 30 maja 2009, 09:41
Posty: 553
Lokalizacja: Poznań GRU
Imię: Bartosz
Polo: 86c 2f Coupe
Płeć: Mężczyzna
wymontuj alternator, postaw go na blat odkrec cztery krzyzaki od góry i kólko rezpołow go, poczyść wszystko przeszlifuj papierem stojan i wirnik, sprawdz przyleganie szczotek do trawersa, sprawdz jego wyrobienie, aco do kwestii wymiany lozysk w altku którą to czynność tez byś mogł zrobic, to górne lozysko wychodzi spoko lecz dolne z osi to juz wiekszy problem, ale da sie, ja moje musialem ciąc :crazy:
Zerknij tez na szczotki w jakim sa stanie i najwazniejsze czy blaszka, styk szczotek wychodzaca z alternatora dolega do szczotki

_________________
Moje Tornado Red/Black Polo :*
-------------------------------------------------------
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna 11r.

1 miejsce za "Najładniejsze wnętrze" (Ślesin 11r.)
2 miejsce za "Najlepsze Car Audio" (Ślesin 11r.)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2011, 13:34 
Początkujący
Avatar użytkownika
Pochwały: 5

Dołączył(a): piątek, 14 listopada 2008, 11:31
Posty: 177
Polo: Cockta
Płeć: Mężczyzna
Z odkręceniem regulatora to prawda, jest niezły problem. Ja jedną śrubę odkręciłem śrubokrętem, a drugą musiałem łapać kombinerkami/kluczem zaciskowym. Po odkręceniu polecam wymianę śrubek na takie z łebkiem sześciokątnym lub na imbus, aby w przyszłości nie było problemu. Łatwo wtedy da się to skręcić/odkręcić bitem z grzechotką lub ampulowym.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2011, 13:14 
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 marca 2010, 13:50
Posty: 144
Lokalizacja: Stalowa Wola
Polo: 86c2f
Płeć: Mężczyzna
Wymienilem regulator napiecia, jedna szczotka byla duzo bardziej zeszlifowana. Na chwilke dioda akumulatora zniknela, zaczela lekko migac, teraz nadal swieci caly czas ;/


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2011, 15:32 
Raczkujący

Dołączył(a): niedziela, 1 maja 2011, 11:26
Posty: 32
Lokalizacja: Sompolno
Imię: Tomasz
Polo: N6
Płeć: Mężczyzna
kolego jeżeli jedna szczotka była bardziej zżarta od drugiej to pewnie komutator tak jak pisałem wcześniej

_________________
Ludwik


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: czwartek, 21 lipca 2011, 23:12 
Raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 kwietnia 2011, 08:18
Posty: 55
Lokalizacja: Kraków
Polo: 86c2f 1.4d [1W]
Płeć: Mężczyzna
Moze to zabrzmi banalnie ale niedawno mialem taki sam problem... nie bylo ladowania, wymienilem regulator napiecia i dalej nic... pojechalem do elektryka a on mi mowi ze pasek klinowy, ja mowie ze jak pasek jak wszytsko sie kreci :) chcial sie zalozyc o flaszke ze pasek ale stwierdzilem ze z fachowcem nie bede sie klocil no i po wymianie ustapilo bo okazalo sie ze pasek byl przegrzany (kiedys tak popiskiwal i popiskiwal az sie przegrzal) i dlatego sie slizgal mimo ze byl naciagniety w miare. Troche ladowal, ale ledwo, a po wlaczeniu swiatel czy dodaniu gazu tracil ladowanie :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2012, 17:02 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 11 sierpnia 2012, 16:39
Posty: 7
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Imię: Damian
Polo: 86c 2f coach 1.4d
Płeć: Mężczyzna
Podepne sie do tematu
mam polo II 1.4d od wczoraj swieci mi sie konrolka od ladowania
bylo slabe ladowanie, wymontowałem regulator a jedna szczoka była bardziej wytarta więc wymieniłem na nowy.
po wymianie odpaliłem ale nie świeciła się konrolka od ładowania po przekręceniu kluczyka.
po jakimś czasie jak już chodził silnik zapaliła się znów kontrolka aładowanie jest takie jak przed wymianą regulaora czyli jakies 11.40 ale pomału rosnie. możliwe żeby szczotki się ak długo docierały. może jest inny powód słabego ładowania. po przekreceniu kluczyka raz się swieci dioda od aku raz nie

_________________
Fiat 126el
Lancia Dedra 1.8ie
Lancia Dedra 1.6ie
BMW 520i "rekin"
Nissan Sunny 1.4SLX
Ford Sierra 2.0 CLX DOHC
Mitsubishi Eclipse GS 2.0 DOHC
Fiat CC 700
VW Polo II 1.4d


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 10:48 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 11 sierpnia 2012, 16:39
Posty: 7
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Imię: Damian
Polo: 86c 2f coach 1.4d
Płeć: Mężczyzna
proszę o jakąś podpowiedź, bo nie wiem w tej chwili co mam zrobić z altkiem. Czy kupować nowy?

_________________
Fiat 126el
Lancia Dedra 1.8ie
Lancia Dedra 1.6ie
BMW 520i "rekin"
Nissan Sunny 1.4SLX
Ford Sierra 2.0 CLX DOHC
Mitsubishi Eclipse GS 2.0 DOHC
Fiat CC 700
VW Polo II 1.4d


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [86c 2f] Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 15:12 
Trochę już znaczę
Avatar użytkownika
Pochwały: 2

Dołączył(a): poniedziałek, 7 czerwca 2010, 20:17
Posty: 1185
Lokalizacja: Czersk Pomorskie
Imię: Błażej
Polo: Polo 1.3 GT 3f -85KM
Płeć: Mężczyzna
stonka zanim zaczniesz cokolwiek wymieniać wymontuj regulator zauważ że on ma blaszkę z jednej strony styk masowy który musi dobrze przewodzić masę z obudowy altka, przetrzyj dobrze papierkiem w okolicy tej blaszki gdzie dolega i gdzie jedną śrubkę wkręcasz od mocowania regulatora.
Ale obstawiam że altek tez już zmęczony

_________________
''Hamownia prawdę ci powie''

Obrazek
viewtopic.php?f=28&t=19591


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [86c 2f] Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 19:23 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 11 sierpnia 2012, 16:39
Posty: 7
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Imię: Damian
Polo: 86c 2f coach 1.4d
Płeć: Mężczyzna
Czołg GT zrobiłem tak jak mówiłeś. nic to nie dało niestety.
Ale jak założyłem na chwilę stary regulator to na krótko odnalazło się ładowanie na prawie 14 a potem zniknęło.
poza tym na nowym regulatorze szczotki nie układają się prosto- ma to jakieś znaczenie? (dodam że nie widać na nich za bardzo śladów użycia).
Nie wiem też czy nie są walnięte łożyska bo coś dziwnie dźwięczy alternator.

_________________
Fiat 126el
Lancia Dedra 1.8ie
Lancia Dedra 1.6ie
BMW 520i "rekin"
Nissan Sunny 1.4SLX
Ford Sierra 2.0 CLX DOHC
Mitsubishi Eclipse GS 2.0 DOHC
Fiat CC 700
VW Polo II 1.4d


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [86c 2f] Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 22:59 
Trochę już znaczę
Avatar użytkownika
Pochwały: 2

Dołączył(a): poniedziałek, 7 czerwca 2010, 20:17
Posty: 1185
Lokalizacja: Czersk Pomorskie
Imię: Błażej
Polo: Polo 1.3 GT 3f -85KM
Płeć: Mężczyzna
Szczotki powinny być prosto ale przy lipnych i tanich regulatorach jest to problem, zapewne pierścienie ślizgowe wytarte, proponuje wymienić alternator na inny lub regenerować, koszt podobny co za inny ale wiesz co masz.

_________________
''Hamownia prawdę ci powie''

Obrazek
viewtopic.php?f=28&t=19591


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [86c 2f] Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 12:02 
Nowicjusz

Dołączył(a): środa, 19 września 2012, 12:20
Posty: 2
Imię: Kamil
Polo: 2f 1.4d
Podepnę się pod temat: Zabrałem się za odkręcanie altka i utknąłem na ostatniej rzeczy, mianowicie na tej srubie http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 574yx.jpg/ . Jak widac na zdjeciu odkrecajac ja dobije do sciany komory silnika. Jak więc ją z tamtąd wydobyć? :banghead:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [86c 2f] Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 15:07 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 11 sierpnia 2012, 16:39
Posty: 7
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Imię: Damian
Polo: 86c 2f coach 1.4d
Płeć: Mężczyzna
Kamillo . widze że ktoś majstrował przy altku i dziwnie założył tą śrubę... normalnie śruba wkreca sie w uchwyt od poduszki silnika, a ty masz przekreconą na wylot i zakontrowaną. Normalnie śruba powinna byc od strony błotnika, wykrecić z uchwytu i odciągnąć alternator do przodu. w takim wypadku wygląda jakbyś musiał ten uchwyt odkrecić z altkiem razem

_________________
Fiat 126el
Lancia Dedra 1.8ie
Lancia Dedra 1.6ie
BMW 520i "rekin"
Nissan Sunny 1.4SLX
Ford Sierra 2.0 CLX DOHC
Mitsubishi Eclipse GS 2.0 DOHC
Fiat CC 700
VW Polo II 1.4d


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [86c 2f] Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: piątek, 21 września 2012, 00:16 
Mały interesant
Avatar użytkownika
Pochwały: 1

Dołączył(a): wtorek, 11 sierpnia 2009, 21:18
Posty: 336
Lokalizacja: Wrocław
Polo: 86c2f 1.4d
Płeć: Mężczyzna
stonka
Dzieki wielkie za odpowiedz :) ale potrzebuje wiedziec więcej (te zdjęcie nie jest moje, pozyczyłem je stąd viewtopic.php?f=25&t=33740&p=329459&hilit=alternator#p329459 , a nie zauwazylem ze tam jest taka sruba, chodzilo mi tylko o nakreslenie miejsca :) ) Ja mianowicie mam fabrycznie zamontowana srube tak jak mowisz, z lebkiem od strony blotnika. Mowisz, ze trzeba ja wykrecic, ale jak? ja dochodze do blotnika i ona jest na tyle dluga ze jej nie wyciagne tak poprostu. Odchylam altka do góry ale nic to nie daje :(

_________________
viewtopic.php?f=28&t=10376


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [86c 2f] Brak ładowania - swieci kontrolka aku.
PostNapisane: piątek, 21 września 2012, 09:11 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 11 sierpnia 2012, 16:39
Posty: 7
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Imię: Damian
Polo: 86c 2f coach 1.4d
Płeć: Mężczyzna
jesli masz odkrecona ta śrubę że chodzi lużno w altku i od dołu altek jest odkrecony to powinien dać sie odchylic od silnika w strone zderzaka. w uchwycie do którego jest zamontowany od strony błotnika jest taki rowek że jak przewazysz alternator do przodu to musi wyjsc razem ze śrubą. przyjżyj się dobrze :grin: http://chomikuj.pl/guziczek15/Galeria/I ... 763896.jpg jesli jest czyms zapchane/zapieczone to spróbuj czymś podważyć np łomem. wiecej nic nie wymyśle :amen:

_________________
Fiat 126el
Lancia Dedra 1.8ie
Lancia Dedra 1.6ie
BMW 520i "rekin"
Nissan Sunny 1.4SLX
Ford Sierra 2.0 CLX DOHC
Mitsubishi Eclipse GS 2.0 DOHC
Fiat CC 700
VW Polo II 1.4d


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL