VW Polo Klub Polska

Forum największego polskiego Klubu VW Polo
Ogłoszenie

Witamy!
Jeśli jesteś NOWY na forum, w pierwszej kolejności zapoznaj się z TYM tematem>>>KLIKNIJ<<<


Zapoznanie się z REGULAMINEM pomoże Ci w bezproblemowym użytkowaniu Forum

Teraz jest wtorek, 21 października 2014, 18:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zrobić domykanie szyb z pilota?
PostNapisane: niedziela, 13 czerwca 2010, 19:18 
Raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 20:56
Posty: 83
Lokalizacja: Żołynia
Imię: Bogdan
Polo: 6N2
Płeć: Mężczyzna
Witam!!
Posiadam VW polo 6N2 4/5 drzwi. Oryginalnie znajdował się tam siłownik centralnego zamka, gdy zamykałem auto, przytrzymałem chwilkę kluczyk to domykały mi się szyby. Żeby było wygodniej zamontowałem centralny zamek firmy "Steeli men" ale szyby teraz się nie domykają. Od sterownika steli men wychodzi szary kabel który podpisany jest jako domykanie szyb. Czy mógłby mi ktoś napisać gdzie wpiąć ten kabel aby szyby domykały się z pilota?? Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: niedziela, 13 czerwca 2010, 20:20 
Swój

Dołączył(a): czwartek, 26 marca 2009, 15:31
Posty: 922
Polo: 6n
do modułu komfortu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: niedziela, 13 czerwca 2010, 21:32 
Raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 20:56
Posty: 83
Lokalizacja: Żołynia
Imię: Bogdan
Polo: 6N2
Płeć: Mężczyzna
W takim razię proszę napisać gdzie w polo 6n2 znajduje się moduł komfortu i do jakiego kabla należy się tam wpiąć? Z góry dziękuje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2010, 10:00 
Swój

Dołączył(a): czwartek, 26 marca 2009, 15:31
Posty: 922
Polo: 6n
moduł komfortu znajduje się w nad bezpiecznikami, a gdzie wpiąć to powinna instrukcja twojego sterownika pisać. poźniej spróbuję znaleść jakiś schemat w autodacie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2010, 21:37 
Raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 20:56
Posty: 83
Lokalizacja: Żołynia
Imię: Bogdan
Polo: 6N2
Płeć: Mężczyzna
W instrukcji mojego sterownika nie ma nic po za tym że kabel szary wychodzący ze sterownika jest do domykaania szyb. Wyczytałem własnie że ten sterownik znajduje się nad bezpiecznikami ale gdy próbowałem się wpiąć do kazdego kabla po kolei to szyby nie bardzo się domykały z pilota ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 03:13 
Fanatyk
Avatar użytkownika
Pochwały: 3

Dołączył(a): piątek, 14 listopada 2008, 15:41
Posty: 2087
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Imię: Damian
Polo: 6n2 1.4 16V AUB
Płeć: Mężczyzna
dzisiaj rozebrałem całą stronę kierowcy żeby podłączyć swój sterownik...po pierwsze dostęp do kabli tragiczny jeżeli chodzi o wpięcie się w wiązkę, chociaż jest to plusem, że wiązki są tak dobrze zaizolowane, jak na razie podłączyłem tylko zasilanie oraz otwieranie/zamykanie, pozostało jeszcze wpiąć się w kierunki co również idzie jak krew z nosa oraz wpiąć się w moduł komfortu, i tutaj kolejny problem, bo w końcu nie wiem gdzie on się znajduje, byłem przekonany że jest to ta czarna skrzyneczka, która trzyma się na dwóch śrubach nad bezpiecznikami, tak jakby za włącznikiem od świateł, ale w międzyczasie jak robiłem przy autku to przeglądałem również instrukcję do Polo, i doszukałem się, że owa czarna skrzyneczka to sterownik immo, co potwierdziło sprawdzenie numeru części, więc wracamy do punktu wyjścia, i na prawdę nie mam pojęcia gdzie ten moduł się znajduję...więc jeżeli ktoś ma jakąś wiedzę gdzie to szukać to proszę o pomoc :grin: w swojej instrukcji mam jedynie napisane, że kabel który mam wpiąć podaje przez ok. 25s sygnał -200mA, i teraz też pytanie czy sygnał podawany do modułu to również "-", jeżeli nie to trzeba znowu coś dołożyć, z góry dzięki za wszelkie informację :grin:

_________________
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

Toto - Black & Gold Project


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: niedziela, 22 sierpnia 2010, 12:08 
Zainteresowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 grudnia 2008, 17:56
Posty: 501
Polo: 1.9 AEF sprzedany
Płeć: Mężczyzna
Moduł komfortu był montowany tylko na specjalne zamówienie i w GTI - to jest moja teoria, bo jeszcze nie spotkałem się ze zwykłą 6N2 z komfortem - może ktoś to zweryfikuje. W zwykłych 6N2 za domykanie szyb odpowiada oryginalny centralny zamek - impuls po wyżej 3s na zamknięcie jak i na otwarcie powoduje domykanie lub odsuwanie szyb, można to sprawdzić samemu. Przekręcić kluczyk w zamku i utrzymać go w takiej pozycji ok 3s.

_________________
Obecnie na emigracji... Elektronika-Samochodowa-Wexford
AURIS http://polskajazda.pl/Samochody/Toyota/Auris/133211
6N2 http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Polo/109392
6N1 http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Polo/3793
http://pl.youtube.com/watch?v=YMHJFFLzcns
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: niedziela, 22 sierpnia 2010, 12:19 
Naczelny sprzedawca Teili
Avatar użytkownika
Pochwały: 30

Dołączył(a): czwartek, 13 listopada 2008, 20:10
Posty: 5279
Lokalizacja: RJA
Imię: PaVWeł
Polo: 6n2
Płeć: Mężczyzna
borys_wrocek
przyjacielu a powiedz mi jak mam u siebie zamontowac takie udogodnienie jakim jest domykanie szyb po zamknieciu samochodu ?

w 6n nie ma modulu komfortu, mam oryginalny centralny zamek, dolozylem pilot brakuje mi teraz tylko tego modulu, zarzuc linkiem jaki zakupic i gdzie sie wpiac ? :)

_________________
tel. 723 DZIEWIĘĆ 14 154


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: niedziela, 22 sierpnia 2010, 12:59 
Zainteresowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 grudnia 2008, 17:56
Posty: 501
Polo: 1.9 AEF sprzedany
Płeć: Mężczyzna
Paffcio jeżeli już masz alarm ze sterowaniem na pilota to musisz kupić najzwyklejszą centralkę domykania szyb w zależności ile masz sterowanych elektrycznie szyb (2 lub 4). http://allegro.pl/item1181977210_modul_domykania_4_szyb_elektrycznych_uniwersalny.html
Sterownik podpinasz pod niezależne 12V min 25A i impuls zamknięcia drzwi a kable domykania w szereg z przełącznikami na kokpicie (przecinasz odpowiednie kable od przełączników i łączysz szeregowo z kablami sterownika).

_________________
Obecnie na emigracji... Elektronika-Samochodowa-Wexford
AURIS http://polskajazda.pl/Samochody/Toyota/Auris/133211
6N2 http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Polo/109392
6N1 http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Polo/3793
http://pl.youtube.com/watch?v=YMHJFFLzcns
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: niedziela, 22 sierpnia 2010, 13:34 
Zainteresowany
Avatar użytkownika
Pochwały: 1

Dołączył(a): czwartek, 21 stycznia 2010, 15:24
Posty: 452
Lokalizacja: Lublin
Polo: Octavia 1.9 tdi
Płeć: Mężczyzna
nie trzeba podłączać pod moduł komfortu, podłącza sie najnormalniej w świecie pod sterowanie zamka tzn pod mase i plus na centralnym i wtedy impuls z centralki którą kupisz musi być z funkcją domykania szyb bo to ona daje dłuższy sygnał na zamek żeby szyby sie zamkneły to tak jak byś poprostu dłużej kluczyk trzymał, robiłem to w vento i działało bez problemu, podłączylem pod drzwi kierowcy i nawet sie szyber domykał :)

_________________
I miejsce plac manewrowy


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: niedziela, 22 sierpnia 2010, 13:45 
Mały Spamer
Avatar użytkownika
Pochwały: 29

Dołączył(a): piątek, 14 listopada 2008, 09:01
Posty: 3269
Lokalizacja: Tychy
Polo: 6N2 i A4 B6
Płeć: Mężczyzna
W 6N2 nie mam modułu komfortu (wersja bez fabrycznego alarmu) i domykanie/otwieranie szyb z pilota u mnie realizowane jest właśnie przez centralkę (sterownik) centralnego zamka. Co ciekawe centralka jest firmy VOTEX czyli dostawcy oryginalnych akcesoriów dla VAG

_________________
Don't Compromise on Quality, Always use Genuine Parts
Wyprzedaż części do Polo 6N i 6N2
Obserwuj moje aukcje, niebawem sprzedaż rarytasów do 6N/6N2
VW Polo 6N2 Uberhighline OEM+ & BMW E46 Touring M-PaketII


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: niedziela, 22 sierpnia 2010, 14:14 
Zainteresowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 grudnia 2008, 17:56
Posty: 501
Polo: 1.9 AEF sprzedany
Płeć: Mężczyzna
Panowie troszki mieszacie.
Hiszp4n to, co piszesz jest prawdą, ale tylko w modelach wyposażonych w moduł komfortu lub oryginalny centralny zamek VW montowany w bagażniku z opcją domykania, o którym pisałem troszkę wyżej natomiast w 6N1 nie było nigdy takowego.
turzol właśnie posiadasz takowy centralny i on jest dopiero sterowany VOTEX-em za pomocą pilota (impulsu zamykającego po wyżej 3s).

_________________
Obecnie na emigracji... Elektronika-Samochodowa-Wexford
AURIS http://polskajazda.pl/Samochody/Toyota/Auris/133211
6N2 http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Polo/109392
6N1 http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Polo/3793
http://pl.youtube.com/watch?v=YMHJFFLzcns
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 19:44 
Raczkujący

Dołączył(a): wtorek, 28 września 2010, 20:26
Posty: 46
Lokalizacja: Wrocław
Polo: 6n2 2001r 1.4TDI
Płeć: Mężczyzna
Witam wszyskich,
ja zakupilem sobie sterownik firmy EXUS-CL08 z funkcja domykania szyb. I tak gdy wszystko podlacze jak w opisie (sterownik podlaczony przy pompce pneumatucznej w bagazniku) i zostawie petle nie przecieta (impuls wynosi wowczas 4s) szyby owszem przy zamykaniu podnosza sie do gory ale przy otwieraniu opadaja do polowy :/ Natomiast gdy przetne petle (impuls wynosi wtedy 0,7s) szyby ani drgna przy zamykaniu jak i otwieraniu..... Czy ktos z was ma moze jakas rade na to zeby domykanie szyb dzialalo ale zeby nie opuszczaly sie one przy otwieraniu ??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 00:28 
Fanatyk
Avatar użytkownika
Pochwały: 3

Dołączył(a): piątek, 14 listopada 2008, 15:41
Posty: 2087
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Imię: Damian
Polo: 6n2 1.4 16V AUB
Płeć: Mężczyzna
nightmare_1984 napisał(a):
Witam wszyskich,
ja zakupilem sobie sterownik firmy EXUS-CL08 z funkcja domykania szyb. I tak gdy wszystko podlacze jak w opisie (sterownik podlaczony przy pompce pneumatucznej w bagazniku) i zostawie petle nie przecieta (impuls wynosi wowczas 4s) szyby owszem przy zamykaniu podnosza sie do gory ale przy otwieraniu opadaja do polowy :/ Natomiast gdy przetne petle (impuls wynosi wtedy 0,7s) szyby ani drgna przy zamykaniu jak i otwieraniu..... Czy ktos z was ma moze jakas rade na to zeby domykanie szyb dzialalo ale zeby nie opuszczaly sie one przy otwieraniu ??
a w tym sterowniku nie ma osobnego kabelka odpowiadającego za domknięcie szyb? bo to co piszesz o długości impulsu bardziej dotyczyło rodzaju zamka, elektryczny (krótki impuls) i pneumatyczny (dłuższy impuls), a podczas zamykania szyby Ci się podniosą do samej góry czy jak z tym jest? bo jak na razie bym obstawiał, że szyby zamykają/otwierają się tylko dlatego, że jest taki długi impuls podawany - 4 sekundy :)

_________________
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

Toto - Black & Gold Project


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota!!
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 07:04 
Raczkujący

Dołączył(a): wtorek, 28 września 2010, 20:26
Posty: 46
Lokalizacja: Wrocław
Polo: 6n2 2001r 1.4TDI
Płeć: Mężczyzna
Tak jest osobny kabelek zielony ktory nalezy podlaczyc do plusa (tak mowi instrukcja i tak tez wlasnie robie) Sytuacja ma sie tak ze nawet gdy ten kabel od szyb jest nie podlaczony a impuls wynosi 4s to szyby tak czy tak lataja (w dol do polowy natomiast w gore pojda do konca nawet jak beda calkowicie opuszczone), pomaga jedynie przeciecie patli i zmniejszenie impulsu do 0,7s. Wtedy natomiast nawet przy podlaczonym kabelku od szyb niestety sa one martwe, ani drgna :( Podobnie sytuacja ma sie z bagaznikiem, ktory tez ma oddzielne wyjscie (on tez nie dziala przy krotkim impulsie). Poza tym samo otwieranie, zamykanie jak i migacze bez zarzutu....


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota?
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 06:32 
Raczkujący

Dołączył(a): wtorek, 28 września 2010, 20:26
Posty: 46
Lokalizacja: Wrocław
Polo: 6n2 2001r 1.4TDI
Płeć: Mężczyzna
Poprawka zielony kabelek od podnoszenia szyb idzie do masy a nie do plusa.... Zle napisalem w poscie powyzej. Ktos ma pomysly co moglbym zrobic inaczej zeby szyby dzialaly ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota?
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 09:06 
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 7 czerwca 2010, 22:14
Posty: 105
Lokalizacja: W******e
Imię: Janusz
Polo: match 6n2 - 2001r.
Płeć: Mężczyzna
nightmare_1984 napisał(a):
Poprawka zielony kabelek od podnoszenia szyb idzie do masy a nie do plusa.... Zle napisalem w poscie powyzej. Ktos ma pomysly co moglbym zrobic inaczej zeby szyby dzialaly ?


Kolego z tego co ja zrozumiałem to źle odczytałeś schemat podłączenia tego dodatkowego kabla do domykania szyb bo on nie powinien iść do masy tylko na nim po naciśnięciu na pilocie przycisku zamknij pojawia się impuls (-) przez około 20 sek. A w Polo 6N2 trzeba zastosować dodatkowy przekaźnik żeby przekształcić napięcie na (+) i dopiero wtedy połączyć do tego kabelka na pompce co dostaje impuls (+12V) z kluczyka do zamknięcia .
Najlepiej wrzuć ten schemat to wtedy dokładnie Ci pomogę.

_________________
*ROBIĘ*to*co*LUBIĘ*to*znaczy*NIC*
Obrazek

hasło: rekin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota?
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 09:53 
Raczkujący

Dołączył(a): wtorek, 28 września 2010, 20:26
Posty: 46
Lokalizacja: Wrocław
Polo: 6n2 2001r 1.4TDI
Płeć: Mężczyzna
Byloby rewelacyjnie :D Niestety jedyny schemat jaki znalazlem znajduje sie na elektrodzie ale mam nadzieje ze uda Ci sie go otworzyc :)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1432752.html (to ten pdf. w 2gim poscie)
janoelektryk napisał(a):
Najlepiej wrzuć ten schemat to wtedy dokładnie Ci pomogę.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota?
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 11:28 
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 7 czerwca 2010, 22:14
Posty: 105
Lokalizacja: W******e
Imię: Janusz
Polo: match 6n2 - 2001r.
Płeć: Mężczyzna
No to jest tak jak Ci napisałem na zielonym masz imp...30s. (-12V) a Ty musisz mieć (+12V).
Kup sobie przekaźnik samochodowy na 12V i na uzwojenie podaj na pin 86 +12V a na 85 podepnij ten zielony kabel.
I teraz po wysłaniu komendy zamknij ten przekaźnik powinien się skleić na 30s.
Jeśli to zadziała to znaczy że sterownika nie uszkodziłeś podczas podpinania tego do masy itp...
Tutaj masz schemat przekaźnika http://img387.imageshack.us/img387/8493 ... ik4254.jpg na pin 30 podajesz 12V i z 87 podpinasz się do przewodu w instalacji do kabelka co daje impuls zamknięcia - biało/zielony
I wtedy masz tak jak byś trzymał przekręcony kluczyk w drzwiach w pozycji zamykania jeśli naciśniesz na pilocie zamknij. (te +12V musi być cały czas bez względu czy jest kluczyk w stacyjce itp..)
ps.
Czas 0,7s spokojnie wystarcza do sterowanie zamkiem pneumatycznym.
Musi działać !!!
a jeśli jeszcze coś nie jasne pisz na pw.

_________________
*ROBIĘ*to*co*LUBIĘ*to*znaczy*NIC*
Obrazek

hasło: rekin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić domykanie szyb z pilota?
PostNapisane: czwartek, 10 marca 2011, 12:05 
Nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 10 lutego 2011, 20:34
Posty: 9
Lokalizacja: okolice Wadowic
Imię: Bartlomiej
Polo: 6r
Płeć: Mężczyzna
panowie powiem tak też miałem kłopoty z podłączeniem sterownika centralki i domykania szyb przy braku modułu komfortu ale pisałem do kolegi "janoelektryk" i napisał mi co i jak zrobić i wszystko śmiga jak coś to mam gdzieś ten schemat to mogę podesłać może się komuś przyda a jak nie to piszcie do kolegi "janoelektryka" jak znajdzie czas to napewno pomoże tak jak mi.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL